JuhaniNurminen kummajainen

Vapaavuoron puolelta ajatus sattumasta - onko sitä?

Sattumaa ei ole - vai onko? Jotenkin tämä ajatus ja kysymys hiipii mieleeni kun yön hiljaisina tunteina, eli nyt aamuyöstä, lueskelen näitä kaiken maailman blogitekstejä, ja omia vastauksiani, ja muidenkin.

SATTUMA

Miten määritellään sattuma?

Itse määrittelen sen siten, että mikään tapahtuma johon ihminen on osallisena ei ole sattuma. Mutta entä luonnonilmiöt?

Asiasta Wikipediassa

Itse ajattelen siten, että jos päätän lähteä kauppaan, joka aukeaa yhdeksältä, siten, että ehdin ovelle minuuttia vaille, niin ei se ole sattumaa jos samaan aikaan ovella on myös naapurini - tarkoitus se voi olla. Riippuen näkemyksestä.

Nykyisin kun yhä paremmin pystytään tietokoneilla mallintamaan jopa puiden kaatumiset niin sattumalle jää yhä vähemmän sijaa.

Vaikka en siis tietäisi, että sinä kävelet kadulla huomenna aamulla kuudelta, ja siitä huolimatta päätän itsekin lähteä sinne kävelemään samaan aiaan, niin onko se sattumaa, vai kahden päätöksen tulos?

Onko sattumaa oikeasti edes olemassa - vaikka kaaos olisi?

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (24 kommenttia)

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kaaosteoria on olemassa. Heurekassa näytettiin aikoinaan luotilankaa, joka piirsi hiekkaan viivoja, mikään ei yhdistä viivoja.

Juhani Nurminen

En ole väittänytkään, etteikö kaaosteoriaa olisi olemassa. Väitin, että ei ole olemassa sattumaa, ja siitä voimme päätellä, että kaaostakaan ei ole olemassa.

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Kysymys taisi olla linjalangasta, luotilangalla taas mitataan vertikaalista, eli pystysuoraa kallistumaa.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

On määrittelykysymys onko sattumaa olemassa. Toisen päätöksen seurauksesta sinulle tapahtunut kokemus on omalta kannaltasi sattumaa, jos et ole siihen mitenkään vaikuttanut. Sama koskee myös luonnonilmiöitä.

Mutta varmaa on, että kaikki asiat ovat menneisyydessä tapahtuneet vain yhdellä tavalla, siitä riippumatta miten niitä kukin nykyisyydessä tulkitsee. Ja yhtä varmaa on, että kaikki asiat tästä eteenkin päin tulevat tapahtumaan vain yhdellä tavalla. Siitä riippumatta millä mekanismilla nuo tapahtumat tulevat toteutumaan.

Kohtalo on siis joka tapauksessa olemassa.

Juhani Nurminen

Itse liitän kohtalon pikemmin uskontoihin, kuin totuuteen. Jos sattuma on olemassa, niin se väistämättä poistaa kohtalon mahdollisuuden.

Mutta koska ei ole olemassa kumpaakaan niin lähtökohta ihmiselämälle on, että se perustuu päätöksiin. Tosin on ihmisiä jotka tulkitsevat nuo päätökset joko sattumaksi tai kohtaloksi. Itse tulkitsen mieluummin kohtaloksi - koska sekin mitä nyt kirjoitan vaikuttaa siihen mitä tämän lukija tekee hetken kuluttua - hetkinen...

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Rastit elämässä on määrätty ennekkoon, jokaisella rastilla on käytävä, välit voit kulkea vapaasti.

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #8
Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes Vastaus kommenttiin #10

Kiitos asiallisesta ja perustellusta kommentistasi !

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #11

Kun välillä asian perustelemiseksi pitäisi kirjoittaa kirja, niin ei aina vaan jaksa. Sori. Mutta arvostan sitä, että sanot ja huomatat, että ...kele. Kiitos! Ja siis ihan oikeesti kiitos.

Perustelut löytynevät täältä: http://jaga.puheenvuoro.uusisuomi.fi/220998-vanhem...

Ja lisää saa kysyä. Vastaan jos olen paikalla (ja osaan).
Mutta huom.: Nämä ovat pääosin (ellen muuta mainitse) niin vain minun ajatuksiani.
Ja jokaisen ajatukset ja näkemykset ovat yhtä arvokkaita! Eniten kuitenkin arvostan ns. vastaanvänkääjiä, kunhan on järki päässä. Kaikilla ei aina ole - ei minullakaan.

Käyttäjän jormamoll kuva
Jorma Moll Vastaus kommenttiin #8

#8

Kyllä tuossa ajattelemisen aihetta on.

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #8

Tähän on menty. Luin että rasistit elämässä on määrätty ennakkoon. :(

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #15

Luit väärin. Mikä tarkoittaa sitä, että "nyrkin heiluttaminen" vääräään suuntaan saattaa aiheuttaa ison myrskyn - tuulenpuuskan sijaan, ehkä?

Jukka Mäkinen

"Mutta varmaa on, että kaikki asiat ovat menneisyydessä tapahtuneet vain yhdellä tavalla, siitä riippumatta miten niitä kukin nykyisyydessä tulkitsee. Ja yhtä varmaa on, että kaikki asiat tästä eteenkin päin tulevat tapahtumaan vain yhdellä tavalla. Siitä riippumatta millä mekanismilla nuo tapahtumat tulevat toteutumaan."

Heisenberg voisi olla eri mieltä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

En usko, että Heisenberg näin objektiivisen totuuden kohdalla olisi ollut eri mieltä. Hän pureutui kvanttimekaniikassa lähinnä sattumaan, ei kohtaloon. Hänen mukaansa puhdas sattuma voi määrittää hiukkasen sijainnin enkä sitä ole kiistänyt. Se sattuma on tässä tapoauksessa se mekanismi, joka kohtalon tuottaa, sillä vaikka sijainti olisi täysin sattumanvaraista, niin se voidaan havainnoida vain yhdellä tavalla toteutuneeksi. Se on kohtalo.

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #16

"... vaikka sijainti olisi täysin sattumanvaraista, niin se voidaan havainnoida vain yhdellä tavalla toteutuneeksi. Se on kohtalo."

Eihän. ?

Vaan...

...sattumien summa!(?)

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka Vastaus kommenttiin #18

Tuossa tapauksessa kohtalon on aikaan saanut sattumien summa. Mutta yhdellä tavalla lopputulos on silti todennettavissa, kuten kaikki tulevat tapahtumat aikajanalla tästä eteenpäin.

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #19

Todennettavissa oli siis tämäkin vastaus.

Hyvä niin.

Nyt joku miettii sitä mitä minä en?

Vai miettiikö?

Jukka Mäkinen Vastaus kommenttiin #16

Enemmän ajattelin periaatetta että saadaksemme tietoa jostakin, sen tiedon hankkiminen muuttaa kohteen tilaa.

Juhani Nurminen Vastaus kommenttiin #22

Vain yhdessä tapauksessa. Eli kun kohde tietää tarkoituksen.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

"Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää" sanoo eräs sananlasku. Tämän voisi kuvailla, että jollakulla on valtaa päättää toisten asioita ja niin tulee vaikuttamaan toisille ja lopulta itselleen. "Ahneella on p**kainen loppu". "Niin makaa kuin petaa".

Luotilangalla tarkoitin sitä, että hiekkaviivoissa eivät mitkään kohtaa samaan paikkaan, niinpä kohtaloa taikka sattumaa ei voi olla olemassa, koska ei ole yhtymiä.

Sen sijaan omilla teoilla omassa elämässään voi olla vaikutuksia niille toisille eläville kohteille. Mutta mitään sattumia tai kohtaloita ei ole.

Juhani Nurminen

Nähtävästi yhtä aikaa kirjoitimme samaa totuutta.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Joka tapauksessa kaikki tulee tapahtumaan aina vain yhdellä tavalla ja siksi käytin työnimeä "kohtalo". Joten oma päätöksemmekin on osa tuota laajaa kohtalo -käsitettä. Päätämme vain yhdellä tavalla.

Juhani Nurminen

Jospa nyt vaan päätän lähteä kotoa pois. Kävelen auton alle, tai jotain?

Käyttäjän jounijuntumaa kuva
Jouni Juntumaa

Minun päiväni on täynnä sattumia. Melkein kaikki ovat merkityksettömiä, muuta silloin tällöin osuus kohdalle myös merkittäviä ja tulevaisuuteeni vaikuttavia sattumia.

Sattumat eivät estä minua päättämästä toiminnastani ja teoistani itse. Tietenkin kaikki asiat sekä menneisyydessä että tulevaisuudessa tapahtuvat vain yhdellä tavalla, mutta ei ainoalla mahdollisella tavalla.

Olen tullut sellaiseksi kuin olen monien sattumien ja niihin liityvien (joko omien tai muiden tekemien) päätösten kautta. Eli tarttunut tilaisuuksiin. Olisi voinut mennä toisinkin, mutta eipä mennyt.

Oikeastaan minun elämäni olisi aika mahdotonta, elleivät erilaiset sattumat tyrkkisi jatkuvasti.

Toimituksen poiminnat