JuhaniNurminen kummajainen

Entä jos maapallo ei pyörisi?

Niin - jokin aika sitten kirjoitin pöyrimisliikkeen hidastumisesta. Siihen tuli hyviä vastauksia. Tähän kirjoitukseen niitä tuskin saan, mutta kysyn kuitenkin: miten ihmiselle kävisi jos maapallo lakkaisi pöyrimästä - ja niinhän väistämättä joskus käy, vaikka todennäköisyys asialle on nolla?

Jos maapallo ei pyörisi niin mikä merkitys sillä olisi kuun aiheuttamaan vuorovesi-ilmiöön? Entä mikä merkitys ihmisen painoon?

Se, että maapallo ei pyörisi niin tarkoittaisi käytännössä sitä, että vesi painaisi enemmän kuin nykyään, ja samoin ihminen - pystyisikö edes kävelemään - koska keskipakovoimaa ei olisi. Tuolloin myöskin kuun aiheuttama vuorovesi-ilmiö olisi erilainen kuin nyt. Mutta olisiko se suurempi, vai pienempi. Itse kannatan jälkimmäistä.

Tämän voi liittää kysymyksiin sarjassa: jos ihmistä ei olisi niin olisivatko kaikki nykyiset värit olemassa?

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän jarmolauros kuva
Jarmo Lauros

Vuorovesi-ilmiö olisi puolivuosittainen kun vain aurinko eikä kuu vaikuttaisi.
Asiaan kevyesti liittyen: On muuten hyvä kun tänään pohjoinen napajäätikkö sulaa ja eteläinen kasvaa. Muutenhan telluksemme keikahtaisi.

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Kyllä siinä suomalaiselle voisi pahimmillaan kymmeniä grammoja lisäpainoa tulla. Se on sitten kunnosta kiinni, jaksaako sen jälkeen kävellä.

Käyttäjän Jukka Konttinen kuva
Jukka Konttinen

Tulee mieleen Havukka-ahon ajattelija joka mietti että missä tuli lymyää kun se ei pala. Päätteli että täytyy olla tulibasilli.

Paljonkohan massaa kasvaa ja vähenee kun pelkästään vesi höyrystyy ja taas tiivistyy ja sataa maahan. Massan muutos suunnattomasti suurempi kuin kiinalaisten pomppu eikä maapallo näytä olevan moksiskaan.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

"pystyisikö edes kävelemään - koska keskipakovoimaa ei olisi."

Ei ihminen keskipakovoiman vuoksi kävelemään pysty, vaan gravitaation vuoksi. Eikä se gravitaatio mihinkään poistuisi.

Kuu ilmeisesti tuossa skenaariossasi myös edelleen kiertäisi maata, joten tietynlaista vuorovesi-ilmiötä olisi kuukausikierrolla edelleen havaittavissa.

Päivä ja yö häviäisivät maapallolta nykymuodossaan, mutta jos maapallo edelleen kiertäisi aurinkoa, niin vuorokaudesta tulisi yhden vuoden mittainen ja siinä oli vuodessa yksi yö ja yksi päivä. Silloin myös talvi ja kesä esiintyisivät edelleen ilmiöinä, mutta toisella puolella maapalloa olisi talvella aina päivä ja toisella puolella aina yö, kesällä puolestaan päinvastoin.

Toimituksen poiminnat